A weboldalon sütiket (cookie) használunk a biztonságos böngészés és jobb felhasználói élmény biztosításához. Az oldal igénybevételével elfogadod a cookie-k használatát. Az Adatkezelési tájékoztató elolvasása.
Mézeskalács
Online szakkör A mézeskalács alakban és díszítményben egyaránt a legváltozatosabb sütemény. Kevés olyan nagy hagyománnyal rendelkező kézműves tevékenység van, amely változatlan alapanyagokból, összetevőkből készítve ma is él.Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz
Milyen mézet ajánlanak a mézeskalács tészta begyúrásához?
Tulajdonképpen bármilyen méz alkalmas, mégis a vegyes virágmézet ajánljuk. Mi is minden receptünkben ezt használjuk.
Elhangzik a filmben, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Ez fontos?
Nagyon fontos, hogy a mézeskalács tészta begyúrásánál minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen, tehát begyúrás előtt idővel minden legyen elkészítve, hogy átvegye a megfelelő hőmérsékletet. Még a tojás is!
Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz
Milyen ételfestéket ajánlanak a mézeskalácsok színezésére?
Por alapú ételfestéket használ Manni a filmben. Enikő a fénymázakat mindig gél ételfestékkel készíti. Tehát bármelyiket ajánljuk.
Érdemes az egyszerűbb díszítéseknél is használni a minta kijelölését?
Bármikor használható a mintalapokról levett minták szurkálással való átjelölése a mézeskalács felületére. Akár az egyszerű mintáknál is használható, ha ez segíti az írókázást vagy a mintaelemek elhelyezését a felületen. A kezdésnél jól jöhet ez a segítség. Amikor már sokat írókáztatok, nem fogjátok igényelni a kijelölést.
Kiegészítő videók
Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz
A mézespuszedlik egy adag tésztából lettek kisütve?
250 g fehérliszt és 250 g rozsliszt van a receptben. A filmben mindhárom puszedlit kisütjük. Ebből a mennyiségből kb. 40-50 kisméretű puszedli sül ki. Az nem olyan sok egy ilyen finomsághoz. Duplázzátok meg az adagot, az a biztos! :)
A lekvár milyen kell legyen, hogy sütés közben a puszedliben maradjon?
Mindenképp sütésálló lekvár kell legyen. Nagyon kedveljük a házi, hagyományos eljárással, hosszú ideig főzőtt lekvárokat. Természetesen csak az a lekvár használható, amely pektin nélkül készült. Erre nagyon vigyázzunk!
Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz
Mi a titka a jó cukormáznak?
A jó cukormáz nagyon fontos kelléke a mézeskalács-díszítésnek.
Ahhoz, hogy jó minőségű cukormázat készítsünk, fontos, hogy az alapanyagok - a tojás és a porcukor - szobahőmérsékletűek legyenek.
A következő és elmaradhatatlan lépés a porcukor átszitálása kislyukú szitán.
A tojás feltörésénél nagyon vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele a sárgájából!
Egy tojásfehérjéhez kb. 15-17 dkg porcukorra van szükség. Érdemes kimérni a mennyiséget. Ez főleg a kezdeteknél sokat segíthet.
A cukormáz kézzel és robotgéppel egyaránt kikeverhető.
A gépi keverésnél rögtön az elején hozzáadjuk a kimért mennyiség 1/3-át, azután fokozatosan adagoljuk a többit. A legvégén - akár kanalanként - óvatosan adagoljunk, amíg a jó állagot elérjük.
Milyen a jó állag?
Ha a kész mázból egy kanálnyit felemelünk és az szakaszosan potyog le a kanálról. Ha folyamatosan folyik le, akkor még híg. Ebben az esetben további porcukrot adagolunk hozzá - nagyon kicsi mennyiségenként. Ha fennmarad a kanálban és egyáltalán nem esik le onnan, akkor már túl kemény. Ezt javítani úgy tudjuk, hogy egy másik tojás fehérjéből egy picit hozzácsurgatunk és tovább keverjük a géppel.
A jó cukormáz gyönyörű hófehér. Elkészítése nagy figyelmet igényel.
Mindig friss cukormázzal díszítsük a mézeskalácsokat!
Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz
A madárka szárnya sütés előtt lett ráhelyezve vagy ráragasztva lett a madárka testére írókával?
A madár szárnyát sütés előtt helyeztük a testre. A formát kartonlap mentén szabtuk ki, majd egy enyhe vizes ecsettel megkentük a helyét és arra rárakjuk. Igy szépen együtt sülnek ki. Szerencsésebb, ha így készítitek el. Az írókával történő felragasztás nagyon felemelné a szárny magasságát, ezért esztétikailag nem lenne megfelelő.
Kiegészítő videók
Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz
A terülőmázat ecsettel és díszítőzsákból is fel lehet tölteni?
A terülőmázat kétféleképp vihetjük fel a mézeskalács felületére: kis tálkából ecsettel vagy zacskóba töltve, kicsit nagyobb lyukat kivágva nyomással.
A jó terülőmáz teljesen jól kell fedjen, ezért érdemes nagy odafigyeléssel felhígítani.
A magvas és felrakásos mézeskalácsoknál el lehet-e hagyni a felrakásra szolgáló tésztát?
Ha magvas és felrakásos mézeskalácsnak nevezzük a kész mézeskalácsot, akkor semmiképpen ne hagyjuk ki a rátét-tésztát. Kísérletezgetni természetesen lehet. A rátét-tészta térbeliséget és egy újabb színt hoz a mézeskalács felületére, ugyanakkor sok-sok variációs lehetőséget ad a díszítésben. Érdemes vele játszani!
Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz
A szíveken a piros mázat hogyan készíthetjük el ilyen fényesre?
A felületkezelést a szakkör elején található részekben bemutatjuk. Érdemes visszanézni.
Ezek a szívek egész tojásban elkavart piros gélállagú ételfestékkel vannak felületkezelve. Utána mindenképp sütőbe tesszük három percre hőkezelésre.
Ezért ilyen gyönyörű fényesek a felületek.
Ha hozzászólást szeretnél írni, akkor kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj a weboldalra.
Ha ki szeretnéd tölteni, akkor kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj a weboldalra.
Amennyiben tetszik és hasznosnak találod a szakkört és a weboldalt, kérjük ajánld ismerősödnek.
Ha kérdésed van a szakkör valamelyik foglalkozásával kapcsolatban, itt felteheted: https://aszakkor.hu/kerdezz-felelek
Tanítói diplomám megszerzése után kerültem kapcsolatba a Békés Megyei Népművészeti Egyesülettel. Soraikban tanultam többféle kismesterség alapjait, majd alaposabban a szövést, később a mézeskalács-készítést.
Népi kézművesként olyan emberekkel alkotok, sütök, díszítek, akik a hagyományt, a népi kézműves kultúrát szeretik és tisztelik. Óvodapedagógusként is jó érzéssel tölt el, hogy a magyar népi kultúrát közvetíthetem, amelyet igyekszem élővé tenni.
A mintákat lehetne fehér alapra rajtolni? Nyomtatásnál a sötét háttér miatt nehezen látható a minta .. és sok festék fogy 😉 köszönöm!
Hol lehet beszerezni kiszúrókat a ló, huszár, baba formákhoz?
Jó volna tudni a formák méretét is. Nagyon tetszik, világos és érthetők az előadások.
Nagyon tetszik a szakkör!